sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

41-vuotiaan Ingan kirje 21-vuotiaalle Ingalle


Morot,

Noniin, sitä ollaan sitten täysi-ikäisiä ihan ameriiiiikankin standardien mukaan. Tuntuuko että oot aikuinen? Voipi olla että tuntuu mutta kun tässä on tätä elämää tullut taaperrettua sinua hiukan pidempään niin arvelin että olisi hyvä antaa sinulle muutama ohje. Lue loppuun asti vaikka teksti tuntuisi ällötylsältä ja ihan höpöhöpö-hommalta, ehkä täällä jossain on jokunen totuuden siemen.

Tiedän että haet tällä hetkellä vähän suuntaasi lukion jälkeen. Opiskelupaikkaa ei ole vielä löytynyt ja elämä on vähän epäselvää sinkoilua. Onneksi on kuitenkin pesis johon voi luottaa. Se yksi pysyvä asia elämässä, ensirakkaus joka on seurannut mukana aina lapsesta asti. On tärkeää että elämässä on pysyvyyttä, muista kuitenkin että elämässä pitää olla myös tasapaino. Älä unohda rakkaita ihmisiä kiireenkään keskellä. Pesiksestä voi sulle joskus tulla myös työ, usko pois. Muista kuitenkin töitä tehdessä pitää huolta myös elämäsi muista asioista. Sillä kun se ensirakkaus joskus loppuu, olisi kurjaa pudota tyhjän päälle.

Se opiskelupaikka löytyy kyllä kohta, älä huoli. Hoida opinnot huolella ja kaikki ovet ovat sulle auki. Valitse viisaasti mihin suuntaat töihin sillä työ on iso osa elämää. Joillekin se on jopa intohimo. On tärkeää kokeilla montaa eri alaa ja työtä että löytää sen itselleen sopivan. Tiedät kyllä kun teet työtä josta pidät. Jossain kohtaa kyseenalaistat varmasti valintojasi, ja joudut kovien paikkojen eteen kun pitää valita mihin suuntaan uraasi haluat viedä. Kuuntele silloin sydämesi ääntä. Intuitio on paras kompassisi tämän elämän varrella. Kun teet niin kuin itse koet parhaaksi, teet aina oikein vaikka lopputulos muuta väittäisikin. Elämässä voi vaan oppia tai onnistua. Tulet onnistumaan paljon mutta oppejakin keräät varmasti, joskus myös kantapään kautta ja se on ihan ok vaikka tuolloin koet varmasti suurta epäonnistumisen tuskaa. Älä huoli, ajan kuluessa opit arvostamaan myös vyölle kertyneitä oppeja, ne ohjaavat sinua osaltaan eteenpäin. Jokainen työelämässäsi tehty päätös johdattaa elämääsi myös uusia ihania ihmisiä, joskus kauempaakin. Ihmisiä joita et olisi ikinä tavannut ilman tekemääsi suunnanmuutosta. Muista siis intuitio, maailmankaikkeus hoitaa loput.

Tiedän että mietit löydätkö koskaan rakkautta. Älä pelkää, elämässäsi tulee käymään juuri oikeat ihmiset jotka sinua rakastavat, ja joita sinä saat rakastaa. Opit heiltä paljon siitä miten toisesta pidetään huolta, miten toiselle voi avautua ja antaa kaikkensa. Pääset itse helpommalla kun kerrot asiat niin kuin ne on, vaikeatkin. Olet saanut jo useaan otteeseen kuulla että olet huono puhumaan asioista. Harjoittele sitä, sillä vain puhumalla selvitään läpi vaikeiden aikojen, niin rakkaus- kuin työelämässäkin. Ja muista, vaikka elämääsi tulee paljon rakkautta, se ei tarkoita että tanssit ruusuilla koko ajan. Tulet kokemaan myös viiltävää kipua, menetystä, pelkoa ja ahdistusta rakkauden takia. Mutta älä pelästy, selviät niistä kyllä. Älä sulje sydäntäsi vaikka se rikotaan. Anna sen parantua ja ota riski rakkaudessa toisenkin kerran – se kannattaa. Tiedän että tulee aika kun ajattelet ”en halua rakastua enää ikinä”, mutta tiedän että tulee myös aika kun ajattelet ”miten olen voinut elää niin kauan ilman toista ihmistä, ilman rakkautta”. Selviät. Ole kova ja samalla herkkä, tiedät mitä tarkoitan kun on sen aika.

Ystävät ja perhe on sinulle jo nyt tärkeitä mutta usko minua kun sanon, niiden arvo on tulevaisuudessa vielä suurempi. Tulee aikoja jolloin nämä elämäsi asiat kantavat sinua kun kaikki muu tuntuu kaatuvan. Arvosta heitä, pidä heidät lähelläsi. Auta niin sinua autetaan. Valitettavasti elämääsi osuu myös ihmisiä jotka esittävät ystäviä mutta lopulta kääntävät selkänsä ja satuttavat sinua tavalla jota on vaikea antaa anteeksi. Tee se kuitenkin, ei heidän, vaan itsesi takia. Karma kyllä hoitaa heille sen mitä heille kuuluu.

Tiedän että tällä hetkellä ajatus siitä että olisit 41-vuotias tuntuu kovin kaukaiselta, ja niin sen pitääkin. Onhan yli 4-kymppiset mielestäsi todella vanhoja, puolet elämästä jo takanapäin. Tulet vuosien varrella kuitenkin oppimaan että vanheneminen on ihan mukavaa. On kiva huomata miten uusi sukupolvi kasvaa ympärilläsi ja tulet työssäsikin arvostamaan sitä miten saat olla tekemisissä ystäviesi jälkikasvun kanssa ja näet elämän kiertokulkua. Uusi sukupolvi tuo sisältöä myös sinun elämääsi vaikket omia lapsia koskaan haluaisikaan. Ja jos et halua niin muista, se on täysin sinun asiasi ja ok. Älä anna kenenkään tuottaa sinulle tunnetta että olet jotenkin outo kun et halua lapsia, sillä se on vain sinun oma asiasi. Uskon että läheisesi eivät päätöksiäsi edes kyseenalaista mutta ulkopuolisilta saatat saada ihmettelyä ja kritiikkiä päätöksestäsi. Älä huoli, pärjäät kyllä, olet vahva.

Vielä viimeinen neuvo ennen kuin annan sinun jatkaa elämääsi. Tärkeintä ei ole olla täydellinen vaan aito, anna niin sinulle annetaan. Vaikka joudut kovaan maailmaan ja ehkä rakennat päällesi kovan kuoren, annan sen säröillä ja päästä tärkeät ihmiset sisään. On tärkeää olla myös heikko, sillä päästämällä irti löydät todellisen voimavarasi. Muista armollisuus itseäsi ja muita kohtaan. Rakasta. Hyvä tästä tulee.

-inga

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ideoita? Ajatuksia? Anna palaa!