sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Tyypit tuloksen takana 1/2

Kuten lupasin, tällä viikolla pureudutaan tähän Sotkamon Jymyn menestykseen ja ihmisiin sen takana. Mistä menestys tehdään? Millaisia tyyppejä löytyy joukkueesta? Entä taustoista? Valotan tässä puolen vuoden kokemuksella näitä asioita.

Menestys

Neljä peräkkäistä mestaruutta, SM-mitaleita hirmuinen määrä, suurin osa kultaa... Kukaan ei varmasti tätä menestysputkea kyseenalaista. Mistä se sitten syntyy?

Olemme järjestäneet 2 viikon välein Facebook-sivulla "Joukkuepalaveri" nimeä kantavia kyselytunteja joissa faneja on jututtamassa aina 2 pelaajaa kerrallaan. Siellä on usein kyselty myös Jymyn menestyksen salaisuutta. Tässä vastauksia joita sieltä kaivoin: perinteet, kova työnteko, vaatimustaso, kokonaisuus, tavoitteellisuus, suunnitelmallisuus, hyvä organisaatio. Nämä pitää varmasti kaikki paikkansa. Lisäksi, menestyjät haluavat menestyjien kanssa yhteistyöhön mikä taas auttaa kumppanitoimenpiteissä. Tärkeää on muistaa että menestys josta on nautittu viime vuosina, on pitkän työn tulos. Pikavoittoja ei urheilussa ole tarjolla ja kaivoon kannettu vesi ei siellä pysy. Vanhoja viisauksia jotka pitävät edelleen paikkansa.

Yksi juttu mikä on ottanut täällä silmään on pelaajien kasvattaminen jymyläiseksi jo pienestä asti. Jo junnuilla on tietty käytöskoodisto (koodisto on siis ihan mun itse keksimä sana, en tiedä onko junnuilla kirjattuna muuta kuin joukkuekohtaiset pelisäännöt) jota noudatetaan ja seuraan kuulumisesta tunnetaan edelleen sellaista ylpeyttä kuin silloin kun olin itsekin junnu.

Kun olin itse junnuikäinen, seuran verkkareiden kantaminen oli kunnia-asia. Ei ollut mitää kirahveja ja tiikereitä, oli Fera, Pesäkarhut, KK-V, UP-V. Ymmärrätte mitä tarkoitan. Arvostan isosti että seurakulttuuria pidetään yllä enkä ole täysin vakuuttunut onko se hyvä asia että seurasta tulee vain se "tausta joka hoitaa". Valitsimme kaudelle 2015 teemaksi #yhdessäparempia. Tämä pitää sisällään koko seuran ajattelun, yhteisöllisyyden, tiedon siitä että ilman meitä kaikkia yksi joukkue ei pärjää! Näinä aikoina kun kaikilla elämän alueilla nähdään vaan pirstaloitumista, on hyvä että seuran kulttuuri säilyy. Totta kai pitää kehittyä ja viedä toimintaa eteenpäin, mutta on myös lohduttavaa että jotkin elämän peruspalikat säilyvät vauvasta vaariin.

Teema 2015


Pakko vielä kertoa tarina tuosta junnujen koodistosta. Juttelin tuossa syksyllä erään vanhemman jymyläisen kanssa, ja muistan kun hän alkoi kertoa mulle tapahtumaa jossa Jymyn junnu oli käyttäytynyt törkeästi. "Oho" ajattelin, sillä itse en ole koskaan nähnyt yli 20 vuoden leirikokemuksella kertaakaan Jymyn junnun joutuvan puhutteluun tms. Noh, tarina meni näin
- "tiedät sen pizzapaikan mikä on Vuokatin K-supermarketin yhteydessä?" Kyseli kaveri.
- "juu, tiedän", vastasin.
- "kävelin siitä yksi päivä ohi kaupasta tullessa ja et usko mitä näin!" Tässä kohtaa ajattelin että joku junnu on heitellyt ruokaa tai muuta vastaavaa törkykäytöstä.
-"siellä istui kuule joku junnu, Jymyn tuulitakki päällä, ja söi pizzaa LIPPALAKKI PÄÄSSÄ!!"

En muista kuka tämä tyyppi oli kenen kanssa keskustelun kävin mutta sen muistan miten kova juttu tämä hänelle oli. Tämä herätti myös mut aika hyvin siihen miten kovan prässin junnut käy jo pienestä asti myös kentän ulkopuolella. Miten heille opetetaan käytössäännöt sekä kentällä että sen ulkopuolella. Kun luet kommenttini ensi viikon blogistani Superin pelaajista, sanat jotka tulee esiin usein on "asiallinen" ja "fiksu". Nyt tiedän mistä tämä johtuu. Siihen kasvetaan. En malta odottaa kesän alkua että pääsen seuraamaan junnujen puuhia kentän laidalle. Satun asumaan aivan kentän kyljessä, joten sen tietää sitten missä kesäillat kuluu. :)

Ulvilan Naperoleirillä 2013 Jymyn junnut käyttäytyivät esimerkillisesti.

Tyypit

Ainakin meille satakuntalaisille Sotkamon Jymy on aina ollut jotenkin kaukainen pieni porukka joista kukaan ei tiedä oikein mitään. Nimet ovat olleet aina kovia ja pelisuoritukset huikeita, mutta entä persoonat? Noh, Jimin persoonan nyt tietää varmasti koko Suomi mutta noin yleisesti, aika vähän oli ainakin mulla tietoa millaiseen porukkaan sitä ollaan saapumassa. Kerron nyt muutamalla sanalla tyypeistä jotka ovat tähän mennessä tehneet vaikutuksen. :)

Mikko Kuosmanen 
Pomo. SuperJymyn urheilutoimenjohtaja. Pelaaja - pelinjohtaja tausta, toista vuotta SuperJymyn ruorissa. Mikon kanssa kävin eniten asioita läpi ennen kun tänne lähdin ja jo silloin huomasin että kyseessä on älykäs, pitkälle ajatteleva tyyppi. Samalla hän on kuitenkin valmis tekemään nopeita päätöksiä ja vaihtamaan "pelitaktiikkaa". Ymmärrän täysin miksi hän oli niin hyvä pelinjohtaja,
ja kouluttaa edelleen Suomeen uusia huippupelinjohtajia. Pesiksen lisäksi Mikko ajattelee myös suomalaista liikuntaa kokonaisuutena ja meidän lajimme asemaa tässä murroksessa. Mikolta löytyy myös hyvä huumorintaju ja taito ottaa kaikki huomioon.

Jimi Heikkinen
Koko kansan rakastama Jimi Heikkinen. Näin lukee meidän mediakortissa. :) Jimi on juuri sitä mitä ulospäin näyttää. Vilkas, ajatuksen juoksussa joskus haastavaa pysyä mukana, tekee asioita intohimolla. Jimiltä löytyy myös vakava puoli (hyvin harvoin, mutta löytyy).  Jimin kanssa ollaan ehkä eniten yhteydessä iltaisin kun vielä varmistellaan puolin ja toisin että päivällä sovitut asiat etenee... hauska heppu, ikinä ei tiedä mitä tapahtuu kun Jimi on lähistöllä.

Jarmo "Jamo" Heikkinen
Pyörittää omaa firmaansa Monetoria samoissa tiloissa meidän kanssa. Bisnismies, jolla on jatkuva autokuume. Jamosta täytyy kyllä sanoa että on ehkä yksi sydemmellisimmistä ihmisistä joita tunnen. Hirmuinen halu ja tahto mennä eteenpäin, olla paras. Olisko jotain peruja pelaajauralta? Mitä enemmän itsellekin tulee vuosia mittariin, sitä enemmän ymmärrän yhtä entistä pomoani joka kertoi palkkaavansa paljon entisiä urheilijoita ja varsinkin joukkueurheilijoita. Kyllä sen liikunnan lisäksi ollaan peliuralla opittu niin hemmetin paljon muutakin arvokasta elämää ajatellen.

Petri Huovinen
The brain. Jos joku kaipaa strategiaa tai visiota, kääntykää Peten puoleen. Ajattelee asioita pitkälle, pystyy mallintamaan tulevaisuutta monelta eri näkökannalta. Tekee töitä aivan liikaa, on toimistolla ennen seiskaa, lähtee iltamyöhällä ja joskus kun itsekin olen sunnuntaina toimistolla käynyt niin sieltä löytyy kyllä Peten muodossa aina juttuseuraa. Hyvä tyyppi.

Sami Mähönen
Joka paikan höylä. Vastaa puhelimeen sekä Monetorin, Myllyn että Superjymyn nimikkeillä. Sami ajattelee asioita mun näkökulmasta todella korkealentoisesti. Toisaalta, kun puhe siirtyy työasioista huumoriin, samalla (huonon huumorin) tasolla ollaan. :D Sami on kyseenalaistaja, haastaa muita ajattelemaan pidemmälle. Toisinaan erittäin hyvä juttu, toisinaan ihan jäätävän ärsyttävää. :) Yleisin lause jota Sami käyttää: "oon ihan just lähössä".

Taustoista löytyy toimiston puolelta siis tämmöstä väkeä. Kun puhutaan Jymyn menestyksestä, kova työ, halu olla paras ja suunitelmallisuus ovat asioita jotka löytyvät myös organisaatiosta. Missään kohtaa ei mennä siitä missä aita on matalin vaan päin vastoin, haastetaan toisiamme olemaan parempia, tekemään asioita lite bättre. ;)

Mutta se vasta jännittävää onkin että huomenna on maanantai. Ja viikonloppuna pelataan halli-SM lopputurnaus Kuopiossa. Jymyä ei siellä nähdä tänä vuonna. Mitenköhän kävi sen Vimpelin?

Ei muuta kuin nokka kohti uusia seikkailuja koko kööri ja katsotaan josko sitä Kuopioon eksyisi. Onhan siä kuitenkin Pesäkarhut. :)

Kunhan halli-SM mestarit on selvillä, kerron teille omat analyysini Sotkamon Jymyn pelaajista (tai ainakin niistä joita tunnen muutenki kuin nimeltä). Tiukkaa henkilöanalyysiä tiedossa siis. ;) Ens viikkoon!

Ciao, amigos!

-inga





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ideoita? Ajatuksia? Anna palaa!